ΔΙΑΤΡΟΦΗ

                                                ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ




           

      Παλαιότερα, επικρατούσε η άποψη ότι άν ένα παιδί είναι αδύνατο και δεν τρώει, αρρωσταίνει συχνότερα. 'Ομως στις αναπτυγμένες χώρες αυτό δεν ισχύει πια. Με ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο το παιδί θα αναπτυχθεί σωστά.
  
     Τα παιδιά πρέπει:

   α) Να τρώνε όλες τις ομάδες τροφών.

   β) Να καταναλώνουν αρκετά φρούτα, λαχανικά, όσπρια, λαδερά και δημητριακά.

   γ) Να καταναλώνουν ζωϊκές τροφές ανάλογα με τις ανάγκες και τις δραστηριότητές τους.

  δ) Το λίπος της διατροφής τους να μην υπερβαίνει το 30% των συνολικών θερμίδων.

  ε) Να καλύπτουν όλες τις θερμιδικές τους ανάγκες.

  στ) Η ημερήσια πρόσληψη χοληστερίνης δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 250

  ζ) Το αλάτι να καταναλώνεται με μέτρο.

  η) Να καταναλώνουν φυτικές ίνες καθημερινά.

  θ) Γλυκά, ζαχαρωτά, τυποποιημένα σνάκς, συσκευασμένα γλυκίσματα να αποφεύγονται.

                          ΚΑΙ ΝΑ ΠΙΝΟΥΝ ΑΡΚΕΤΟ ΝΕΡΟ.



   





                                ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ   5 - 10 ΕΤΩΝ 


ΠΡΩΪΝΟ:

Τα παιδιά που τρώνε πρωϊνό έχουν περισσότερη ενέργεια, έχουν καλύτερη απόδοση στο σχολείο, δεν έχουν υπνηλία και είναι πιο δραστήρια.

Προτάσεις για πρωϊνό:

1) 1 τόστ με 2 φέτες μαύρο ψωμί και τυρί ελαφρύ.

2) 1 ποτήρι γάλα ή μια απαλή κρέμα αραβοσίτου ή ένα ρυζόγαλο.

3) Μία φέτα ολικής άλεσης με μέλι.

4) 2 φρυγανιές με μαρμελάδα ( προτιμήστε βιολογικές μαρμελάδες).


                            


Προτάσεις για δεκατιανό:

1) Μικρά σάντουϊτς.

2) 2 μικρά φρούτα.

3) Σπιτική σπανακόπιτα ( 1 κομμάτι).

4) Κουλούρι με σουσάμι και ένα κομμάτι τυρί.

                          



ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ:

Τα παιδιά χρειάζονται συνεχή πρόσληψη ενέργειας λόγω της ανάπτυξής τους.


Προτάσεις για απογευματινό:

1) Φρούτα.

2) Φυσικός χυμός.

3) Κομπόστα.

4) Κρέμες σπιτικές.

5) Κέικ σπιτικό.

6) Γιαούρτι με φρούτα ή με λίγο μέλι.


                          


ΒΡΑΔΙΝΟ:

Προτάσεις για βραδινό:

1) Ομελέτα και σαλάτα και ψωμί.

2) Σάντουϊτς (μαύρο) και σαλάτα.

3) Χορτόσουπα.

4) Γάλα με δημητριακά.

5) Κοτόσουπα.

6) Σαλάτα και τυρί και γαλοπούλα και ψωμί.

                                



                                                             ΣΧΟΛΙΑ
1) Τα φρούτα μπορούν να γίνουν κομπόστα ( χωρίς σιρόπι).

2) Μην αφήνετε το παιδί σας νηστικό πάνω από 2 ώρες δίνοντάς του ένα σνακ.

3) Να ψωνίζετε συχνά με τα παιδιά σας σχολιάζοντας τα θρεπτικά συστατικά των προϊόντων που αγοράζετε.

4) Να σερβίρετε φαγητό στο παιδί σας με διαφορετικό τρόπο κάθε φορά, έτσι ώστε να του γίνει ελκυστικό.

5) Να κάνετε μικρές διατροφικές αλλαγές στο τραπέζι βήμα - βήμα, χωρίς να σχολιάζετε.

6) Αγοράστε προϊόντα αφού έχετε προηγουμένως διαβάσει τις ετικέτες.

7) Φέρτε στο σπίτι ενημερωτικά έντυπα με θέματα διατροφής ή διαφόρων προϊόντων.

8) Περάστε το μήνυμα της υγιεινής διατροφής και όχι της δίαιτας.

9) Φτιάξτε μόνοι σας ένα πλάνο διατροφής και κολλήστε το σε εμφανές σημείο της κουζίνας.


                         
                                 

                      




                                  













                                           ΔΙΑΤΡΟΦΗ  ΚΑΙ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ

Όλοι μας γνωρίζουμε ότι κάποιες διατροφικές συνήθειες είναι επιβλαβείς για την υγεία.
Όπως:  
             α) όταν τρώμε πολλά λιπαρά φαγητά ανεβάζουμε τη χοληστερίνη του αίματος με κίνδυνο την  εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων.

             β) η υπερβολική χρήση αλκοόλ για μεγάλο διάστημα προκαλεί κίρρωση του ήπατος.


  Σήμερα όμως με τη βοήθεια της επιστήμης έχουμε και απτές αποδείξεις της επίδρασης διαφόρων διατροφικών ουσιών στην ανθρώπινη υγεία. Ξέρουμε για τη σχέση μεταξύ των διατροφικών συνηθειών με  τα καρδιαγγειακά νοσήματα, το διαβήτη ή τον καρκίνο.

  Τα τελευταία χρόνια αναπτύχθηκε ένας νέος κλάδος της γονιδιακής έρευνας, η "γονιδιακή διατροφή", που ερευνά τους μοριακούς μηχανισμούς δράσης συνηθισμένων διατροφικών ουσιών στην ανθρώπινη υγεία.
   Τα πρώτα συμπεράσματά της είναι:


  • Συνηθισμένες χημικές ουσίες που υπάρχουν στις τροφές μπορούν να αλλάξουν έμμεσα ή και άμεσα την έκφραση ή τη δομή των γονιδίων.
  • Το ατομικό γονότυπο είναι αυτό που ορίζει το βαθμό επιρροής της διατροφής στην ισορροπία μεταξύ υγείας και ασθένειας.

                           


               ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ

  Η οστεοπόρωση είναι το "άδειασμα" των οστών, που έχει σαν αποτέλεσμα τα οστά να αδυνατίζουν. αυτή η διαδικασία ονομάζεται " απώλεια οστικής μάζας".

  Το δεύτερο χαρακτηριστικό της είναι η διαταραχή της δομής των οστών, με αποτέλεσμα τη μείωση της αντοχής τους και τον αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων. Συχνά προκύπτουν κατάγματα στη σπονδυλική στήλη, στον πήχη, στη λεκάνη και στο ισχίο.



                             


   Η πιο συχνή μορφή οστεοπόρωσης εμφανίζεται σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση και σχετίζεται με τη μειωμένη παραγωγή οιστρογόνων, που φυσιολογικά παρατηρείται σ' αυτήν την ηλικία των γυναικών ( μετεμμηνοπαυσιακή οστεοπόρωση).

  Η λεγόμενη "οστεοπόρωση των ηλικιωμένων'' εμφανίζεται σε γυναίκες και άνδρες ηλικίας 70 ετών και άνω.

  Σε άλλες περιπτώσεις η οστεοπόρωση μπορεί να εμφανιστεί σε ασθενείς που παίρνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα ορισμένα φάρμακα, όπως είναι τα γλυκοκορτικοειδή (δηλ. κορτιζόνη) , η θυρεοειδική ορμόνη σε δόση μεγαλύτερη απ' ότι χρειάζεται για την αντιμετώπιση του υποθυρεοειδισμού, τα αντιεπιληπτικά φάρμακα και η υπαρίνη.

  Σύμφωνα με τα ευρήματα επιδημιολογικών μελετών σε διάφορες χώρες, η οστεοπόρωση προσβάλλει το 25% - 35% των γυναικών και το 15% - 20% των ανδρών ηλικίας 50 ετών και άνω.

  Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ελληνικού Ιδρύματος Ρευματολογικών Ερευνών, το 28,4% των Ελληνίδων 50 ετών και άνω παρουσιάζουν οστεοπόρωση και οι γυναίκες που πάσχουν από οστεοπόρωση - στη συντριπτική τους πλειοψηφία - δηλ. σε ποσοστό 75% περίπου , δεν το γνωρίζουν.



                                    ΠΡΟΛΗΨΗ ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗΣ
  • Σωστή διατροφή με συχνή κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων και με αυξημένη κατανάλωση της βιταμίνης D.          
  •                                 
  •                 (ΤΡΟΦΕΣ ΠΛΟΥΣΙΕΣ ΣΕ ΑΣΒΕΣΤΙΟ (mg/100gr)

  • Μειωμένη κατανάλωση αλατιού.
  • Περιορισμός στο αλκοόλ και στην καφεΐνη.
  • Ορισμένες τροφές δεσμεύουν τον ασβέστιο ( σπανάκι, κακάο, πολλές φυτικές ίνες).
                                         

  • Συχνή άσκηση ( αερόβια και αναερόβια) καθώς και ασκησεις με βάρη.
                                                                        




                       


            ΠΟΣΟ ΑΣΒΕΣΤΙΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ

ΠΑΙΔΙΑ:     1  -  3 ετών:   400 mg      την ημέρα.
   
                       4 - 10 ετών:  450 - 500 mg     την ημέρα.



ΑΝΔΡΕΣ:    11  - 18 ετών:  1.000 mg    την ημέρα.

                       19  -  50 ετών:  700 mg     την ημέρα.


ΓΥΝΑΙΚΕΣ:  11  -  18 ετών:  800 mg     την ημέρα.

                          19  -  50 ετών:  700 mg   την ημέρα.



ΕΓΚΥΕΣ  -  ΘΗΛΑΖΟΥΣΕΣ:  1.200 mg    την ημέρα.


























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου