POWER PLATE





 POWER  PLATE
ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΗ ΝΕΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟ ΕΚΓΥΜΝΑΣΗΣ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΜΕ ΤΟ POWER PLATE ΜΕ ΘΕΑΜΑΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ.
ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΤΕ ΕΝΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ  ΤΩΡΑ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ ΜΑΣ......
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΤΟ ΤΗΛ:   22620-81555







 
 
 
 
 
ΟΡΙΣΜΟΣ  ΕΚΓΥΜΝΑΣΗΣ ΜΕ ΔΟΝΗΣΗ

            Η μέθοδος της βιομηχανικής διέγερσης αποτελεί μια επαναλαμβανόμενη αλλαγή της θέσης του ασκούμενου σε ισόχρονα διαστήματα επεμβαίνοντας στις εκούσιες και ακούσιες συστολές που μπορεί να εκτελέσει το ανθρώπινο σώμα (συνειδητές και ασυνείδητες κινήσεις).
           Η άσκηση με βιομηχανικές δονήσεις αποτελεί ένα μέσο (προπονητική διαφοροποίηση) για να επιτευχθεί η βελτίωση στη δύναμη, την ταχύτητα και την ισχύ καθώς και τη βελτίωση του επιπέδου ευλυγισίας και οστικής πυκνότητας.
         Κατά την εφαρμογή της μεθόδου χρησιμοποιείται πλατφόρμα που παρέχει μηχανικά μια ταλαντωτική κίνηση μέσω της οποίας δημιουργείται νευρομυική διέγερση. Η διέγερση αυτή προκαλεί αντανακλαστική ενεργοποίηση και κατά συνέπεια προσαρμογές στους περισσότερους ιστούς του σώματος.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:
         Κατά την εκτέλεση των ασκήσεων ενδυνάμωσης, όπου ο μυς βρίσκεται σε θέση ισομετρικής συστολής με υπομέγιστο φορτίο και εφαρμόζεται σε αυτόν μηχανική νευρομυική διέγερση (δόνηση), ο μυς για να υποστηρίξει την άρθρωση, αναστέλλει τη λειτουργία του αντίστροφου μυοτατικού αντανακλαστικού και μέσω του μυοτατικού αντανακλαστικού ενισχύει τη μυική συστολή.
         Κατά την εκτέλεση των ασκήσεων ευλυγισίας, όπου ο μυς βρίσκεται σε θέση διάτασης και εφαρμόζεται σε μηχανική νευρομυική διέγερση (δόνηση), αρχικά αντιδρά ενεγοποιώντας το μυοτατικό αντανακλαστικό. Επειδή όμως σε αυτή τη θέση ο μυς δεν μπορεί να παράγει δύναμη, φορτίζεται σε προσπάθεια αντανακλαστικής σύσπασης. Κατά συνέπεια, ενεργοποιείται το αντίστριφο μυοτατικό αντανακλαστικό με αποτέλεσμα την αυτογενή συστολή.
                                            
                                                                                                  (Διαμαντής & Τσαουσίδης, 2008)





                                ΒΑΡΥΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΣΩΜΑ

          Κάτω από κανονικές συνθήκες το ανθρώπινο σώμα εκτίθεται καθημερινά σε δυνάμεις έλξης της γης, λόγω της επιτάχυνσης της βαρύτητας. ( Η επιτάχυνση της βαρύτητας της γης είναι 9,81m/sec² και συμβολίζεται με 1G).
        Όταν η επιτάχυνση της βαρύτητας μειώνεται λιγότερο από 1G (μικροβαρύτητα), προκαλείται μείωση της δύναμης που εξασκείται στους μύες και στα οστά, με αποτέλεσμα την ατροφία των μυών και τη διάβρωση των οστών.
        Ένα τέτοιο φαινόμενο αντιμετωπίζουν οι κοσμοναύτες, που κατά την παρουσία τους στο διάστημα παρουσιάζουν μυική ατροφία και απώλεια οστικής πυκνότητας, εξαιτίας της μηδενικής βαρύτητας. Εάν ένας από τους δύο συντελεστές αυξηθούν - (μάζα ή επιτάχυνση) - τότε επέρχεται αύξηση της δύναμηςπου εξασκείται στο ανθρώπινο σώμα, με αποτέλεσμα την αύξηση της μυικής μάζας και της οστικής πυκνότητας.
       Για να κατανοήσουμε καλύτερα τις διαφορές ανάμεσα στην προπόνηση με συμβατικά μηχανήματα και στην προπόνηση βιομηχανικής διέγερσης (ΔΟΝΗΣΗ), πρέπει να κατανοήσουμε τον τρόπο με τον οποίο οι δύο αυτές μέθοδοι επιδρούν στο ανθρώπινο σώμα.
      Η προπόνηση βιομηχανικής διέγερσης λειτουργεί μέσω δονήσεων, το σώμα ενεργοποιεί υποσυνείδητα τους μύες ,ώστε να παραμείνει σε ισορροπία.
      Η αρχή με την οποία λειτουργούν τα μηχανήματα " Ολικής Σωματικής Δόνησης" βρίσκεται στον νόμο της κίνησης που διατύπωσε ο Σερ Ισαάκ Νεύτωνας. Η συνισταμένη των δυνάμεων που ασκούνται σε ένα σώμα ισούται με το γινόμενο της μάζας αυτού επί την επιτάχυνσή του,
δηλ. f = m * g.
      Αυτό σημαίνει ότι κάποιος μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργική ικανότητά του ( δύναμη, ταχύτητα και ισχύς ) εφαρμόζοντας στο σώμα του είτε περισσότερη μάζα είτε περισσότερη επιτάχυνση.
      Πολλές μορφές προπόνησης αλλάζουν την παράμετρο μαζα (m), όπως τα μηχανήματα εκγύμνασης, τα ελεύθερα βάρη, κλπ.
      Αντιθέτως τα μηχανήματα " Ολικής Σωματικής Δόνησης" αλλάζουν την παράμετρο επιτάχυνση (G) ενώ παράλληλα διατηρείται σταθερή η μάζα, δηλαδή το σωματικό βάρος. Το αποτέλεσμα είναι σε κάθε κίνηση που πραγματοποιεί η πλατφόρμα να ασκείται μια πολύ μεγαλύτερης επίδρασης "επιβάρυνση" της βαρύτητας.
      Στην πραγματικότητα τα αποτελέσματα που παρατηρούνται στην προπόνηση " δόνησης" ακολουθούν τους ίδιους κανόνες της βιολογίας και της φυσιολογίας του σώματος που εφαρμόζονται και σε άλλες μορφές προπόνησης.




                         ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΜΕ " ΔΟΝΗΣΗ"

     Στην προπόνηση βιομηχανικής διέγερσης παρουσιάζονται τα ίδια χαρακτηριστικά και επιπλέον διαφοροποιείται η παράμετρος της επιτάχυνσης (G).
    Όταν κατά τη διάρκεια της κίνησης παρουσιάζονται αυξομειώσεις στην ταχύτητα, τότε προκαλούνται αλλαγές στην επιτάχυνση.
    Η επιτάχυνση που δημιουργείται από τα μηχανήματα βιομηχανικής διέγερσης, εξαρτάται από το εύρος ταλάντωσης (mm) και τη συχνότητα ταλάντωσης (Hz).
       Σε αντίθεση με την προπόνηση με συμβατικά μηχανήματα, αντί να αυξήσουμε τη μάζα σημώνοντας όλο και περισσότερο βάρος, αυξάνουμε την ταχύτητα της πλατφόρμας στην οποία εμείς καλούμαστε να φρενάρουμε.   Άρα από τη στιγμή που καλούμαστε να φρενάρουμε σε κάτι το οποίο κινείται γρήγορα, πρέπει να εφαρμόσουμε και μεγαλύτερη δύναμη.


sos
    Η δύναμη που εξασκείται σε ένα άτομο κατά τη διάρκεια της δόνησης είναι 3,2 φορές μεγαλύτερη από την προπόνηση με τα βάρη. Με άλλα λόγια αναπτύσσεται μια δύναμη 3g στον ασκούμενο έναντι 1 g που παρουσιάζεται με τα βάρη.




                                       ΙΑΤΡΙΚΗ


        Οι ιατρικές εφαρμογές της προπόνησης με δόνηση είναι σημαντικές, όπως αποδεικνύονται από την αποδοχή αυτής της μορφής προπόνησης από τον ιατρικό κόσμο.
       Η προπόνηση "δόνησης" επιτρέπει στους ασθενείς που πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας πλάγια μυοτροφική σκλήρυνση, οστεοπώρωση, μυοπάθειες, Πάρκινσον, Αλτσαχάιμερ, παθήσεις του Κ.Ν.Σ. , πάρεση, διάφορες μορφές αναπηρίας και σπαστικότητας, να ασκούνται στα πλαίσια των σωματικών τους δυνατοτήτων, ενώ παράλληλαβοηθούν να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματα αυτών των ανασχετικών καταστάσεων, βελτιώνοντας την  ποιότητα ζωής αυτών των ασθενών.
      Επιπροσθέτως, η προπόνηση δόνησης συμβάλλει στην ταχύτερη αποκατάσταση των μυικών τραυματισμών και αρθρικών προβλημάτων.






                                      











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου